Case Baltpool

Toimiva bioenergiamarkkina Baltiassa

Baltpool on perustettu 2010 alunperin sähkön ja kaasun kaupankäyntiin, mutta vuonna 2012 Baltian maiden sähkömarkkinat vietiin osaksi Nordpoolia ja kaasupörssi GET-Baltic luotiin Baltian maiden kaasun välityspaikaksi . Yhtiön sisäinen osaaminen päätettiin käyttää ainoan täysin kotimaisen polttoaineen – biomassan – markkinoiden luomiseen ja kehittämiseen loppuvuodesta 2013.

Baltpoolin omistaa EPSO-G ja Klaipedos Nafta, joista ensimmäinen omistaa Liettuan sähkö- ja kaasuverkko-operaattorit ja toinen operoi öljy- ja kaasuterminaalia Klaipedan satamassa Liettuassa. Jo vuonna 2015 Baltpoolissa tehtyjen sähköisten biomassan osto- ja myyntisopimusten arvo saavutti 40 miljoonan euron rajan ja vuonna 2018 samainen lukema oli yli kaksinkertainen käsittäen 86 miljoonaa euroa. Liettuassa kaukolämpöverkot ovat osin reguloitua toimintaa ja laki velvoittaa reguloituja toimijoita ostamaan polttoaineensa Baltpoolista ellei kahdenvälisillä sopimuksilla saa halvempaa bioenergiaa. Taloudelliset hyödyt ovat ilmeisiä.

Keskeisiä avainlukuja

  • Baltpoolissa on jäseniä yhteensä 341 Liettuasta, Latviasta, Virosta ja Tanskasta (3/2019)
  • Markkinoiden keskittyneisyys on laskenut merkittävästi, kilpailu on lisääntynyt ja pieniä toimijoita on tullut lisää markkinoille
    • 2015 suurimmalla myyjällä 27% markkinaosuus, alle 1% markkinaosuuden myyjillä yht 6,8% markkinasta
    • 2019 suurimmalla myyjällä 9,3% markkinaosuus, alle 1% markkinaosuuden myyjillä yht 18,9% markkinasta

  • 94 % markkinapaikan kautta toimitetusta biomassasta vastaa täysin Baltpoolin asettamia laatustandardeja
  • Vain 0,3 % kaupoista on riitautettu
  • Alueelliset hintaerot ovat tasoittuneet. 2012-2013 lämmityskaudella kahden naapurimaakunnan hintaero saattoi olla jopa 30 %
  • Hinnat heijastavat vallitsevaa kysyntää ja tarjontaa

Finbexillä on käytössä Baltpoolin vuosia kehittämä ja käytössä testattu kaupankäyntijärjestelmä. Teemme tiivistä yhteistyötä Baltpoolin kanssa markkinapaikan kehittämisessä ja tuomme Baltian mallin parhaat puolet Suomeen unohtamatta suomalaisten toimijoiden erityistarpeita. Käyttäjäkokemukset ja jäseniltä saamamme palaute on toimintamme kehittämisen ydin.

Ota yhteyttä

Jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä! Autamme mielellämme kaikissa Finbexiin ja bioenergiaan liittyvissä asioissa.

Finbex Oy

Piispanportti 10A

02200 Espoo

FINLAND
info@finbex.fi

Pasi Keski-Karhu

Toimitusjohtaja

pasi.keski-karhu@wega.fi

+358 50 543 1237

Timo Kurki

Projektipäällikkö

timo.kurki@wega.fi

+358 40 828 4214